Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститорите на нокти след предупреждение на Лагард, че Гърция може да излезе от еврозоната

Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото се котира тази сутрин малко по-високо спрямо долара в сравнение със снощи. Инвеститорите са на нокти след вчерашните предупреждения от Международния валутен фонд, че Гърция може да излезе от еврозоната поради буксуващите преговори с международните кредитори.

Излизането на Гърция от еврозоната е възможност. Подобен сценарий няма да се развие като "разходка в парка", но "вероятно" няма да означава край на еврото, заяви ръководителят на МВФ Кристин Лагард за германския вестник "Франкфуртер алгемайне Цайтунг". Скоро след като изданието публикува извадки от интервюто, от централата на Фонда побързаха да издадат уточнение, в което се изразява надеждата, че европейците ще намерят път към споразумение за бъдещето на Гърция в рамките на еврозоната. Лагард обаче отхвърли като малко вероятна възможността за цялостно решение на разногласията с Атина "в близките дни". Точно след седмица Гърция трябва да плати на МВФ 300 милиона евро, но няма да може да го стори, без споразумение с кредиторите, които настояват за орязване на пенсиите и работните места в публичния сектор.

Гръцкият проблем засенчи снощната среща на финансовите министри от Г-7 в Дрезден, въпреки че не бе официално в дневния ред, отбелязва Ройтерс. Притесненията за Гърция и еврозоната потиснаха основните индекси на Уолстрийт снощи, както и във Франкфурт и в Париж вчера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44