Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима души са арестувани заради масовия бой в Гърмен

Снимка: БГНЕС

Шестима души са задържани във връзка с масовия бой миналата събота в Гърмен  и последвалото напрежение между роми и други жители на общината. Районната прокуратура в Гоце Делчев е повдигнала обвинения срещу тях.
Досъдебно производство за причиняване на телесна повреда е образувано срещу Митко Райков и Светослав Алексов. Двамата имат обвинения и за хулиганство, заедно с още трима души - Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров. Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер - 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления. С  прокурорско постановление той е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районна прокуратура - гр. Гоце Делчев за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”. 
Обвинения са повдигнати и на Андон Балтаджиев, един от организаторите на протеста и председател на сдружение “Активна съвест”. Той е обвинен за това, че е запалил огън на пътя между с. Марчево и с. Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани. Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер - 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24-ти юли миналата година Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.
Заради сблъсъците в Гърмен е образувано и разследване за подбуждане към омраза, основана на етническа принадлежност. То е срещу неизвестен извършител. 
От вчера е сменен началникът на Районно управление на полицията в Гоце Дечев. Новият началник е старши инспектор Ангел Зайков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Андон Балтаджиев, един от организаторите на протеста в Гърмен, с обвинение за подстрекателство

Председателят на сдружение "Активна съвест" от Гоце Делчев  Андон Балтаджиев , който е един от организаторите на протеста срещу ромите в Гърмен, е задържан снощи в Шумен. Полицията в Гоце Делчев е извикала на разпит Балтаджиев, който обаче пътувал за..

публикувано на 29.05.15 в 09:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44