Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев със забрана за влизане в Русия. В "черния списък" са имената на 89 души

България и остраналите страни от ЕС ще търсят разяснения от Русия

| обновено на 30.05.15 в 17:05
Снимка: архив

Бившият български посланик в Москва - Илиян Василев, фигурира в забранителен списък за посещение в Русия, издаден от властите в Москва.

Българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки европейски гражданин, на когото е отказан достъп до Руската федерация.

В специално изявление от Министерство на външните работи потвърдиха, че списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и бившият български посланик в Москва Илиян Василев. Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп.

За "Хоризонт" Илиян Василев обясни, че вероятно забраната е свързана с неговата позиция срещу така наречения "голям шлем" - трите големи енергийни проекта с руско участие у нас:

Този, който предприема стъпката трябва да го коментира. Аз няма какво да коментирам. Моите анализи ще продължа да ги правя, а това, че някой е решил заради тях да предприеме това действие, очевидно излиза извън добрия тон и нормалните практики, но...такива са времената, извън стандарт.

Европейски политици отправиха днес критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия, предаде ДПА. Забрана са получили евродепутати от Полша, Литва, Латвия, Германия. Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле, френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, високопоставени европейски военни, както и двама бивши министри на външните работи на Дания.

Взимаме под внимание, че руските власти са решили да споделят списъка, каза днес външнополитически говорител на ЕС и добави:

Нямаме никаква друга информация за законовата основа, критериите и процеса.

Берлин поиска обяснения от Москва. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на упорития опасен конфликт в източната част на Украйна.

Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане, коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44