Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит се срещна с Йорданка Фандъкова

Снимка: БГНЕС
Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит прие кмета на София Йорданка Фандъкова в приемния салон на Патриаршеския дом. По време на срещата бяха поставени конкретни въпроси, касаещи сътрудничеството между Столична община и Българската православна църква, и нейното поделение Софийска света митрополия. Бе изтъкнато, че православните храмове, манастири и други знакови за столицата църковни сгради, в голямата си част, са сред обектите с национално и световно културно значение.

Столична община през последните години полага последователно усилия за подкрепа и моя лична кауза е да подпомагаме възстановяването и изграждане на православни храмове
, каза кметът Фандъкова.

В периода 2010 – 2014 година за строителство и ремонт на църковни храмове и манастири са отпуснати общо 950 000 лева от бюджета на общината. Отпуснати са средства за „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св.Мина“, „Св.Архангел Михаил“ в грабищен парк „Бакърена фабрика“, както и за изграждането на нови църкви в село Владая и в район Младост. Сред храмовете е и ротондата „Свети Георги“, за която за ремонт на зидове и покрив, са отпуснати през миналата година 40 000 лева. Кметът на София изтъкна, че е важно да бъде насърчено отпуснатите вече средства да бъдат усвоени, за да не губим ценно време и да не допуснем влошаване на тяхното състояние. По предложение на кмета Фандъкова, през тази година ще бъде разгледано от Столичния общински съвет отпускането на средства за възстановяване на църкви. С оглед на по-голямата експедитивност при подготовката и придвижването на документацията по ремонтите на църковни сгради и строежите на православни храмове, бе обсъдено създаването на работен екип с представители от двете страни.

Тема на разговор между Негово Светейшество и кмета Фандъкова бе и преподаването на предмета Религия в столичните училища. Кметът на София посочи, че в момента в училище религията може да бъде изучавана като задължителна или СИП. По думите й, важно е да има подготвени учители и да се работи за разширяване на мрежата от училища.  Като задача бе поставено още и търсенето на възможности за поддържане на църкви и храмове, като Синодната палата, Софийската св. митрополия, Богословския факултет и Софийската духовна семинария, които в значителна степен оформят облика на София, и чрез европейски средства.

В срещата взеха участие и заместник-кмета на София д-р Тодор Чобанов, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – главен секретар на Сетия Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, йером. Никанор и др., както и парламентарния секретар на кабинета на заместник-министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Стефат Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44