Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Над петдесет къщи, изградени незаконно на прословутата улица „Тамара“ в сърцето на ромското гето в Бургас, ще бъдат съборени“, съобщава Преса. „Там освен постоянните обитатели от няколко месеца са се преселили и мургави наши сънародници от Старозагорско и Котелско“, и „живеят сред камари от отпадъци“, пише вестникът. „Само преди няколко месеца, за да се предотврати опасността от екологична бомба, бяха съборени 13 незаконни постройки в квартал „Победа“. Обитателите им бяха изведени от полицията и жандармерията, които влязоха в гетото с хирургични маски“, припомня още изданието.

„Има предложение да се вдигне мораториумът върху продажбата на държавните и общинските болници“, съобщава 24 часа, като цитира заместник-здравния министър Бойко Пенков. Предложението е прикрепено към законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения, който се обсъжда в парламентарната здравна комисия на второ четене. „Забраната за приватизация на лечебни заведения беше приета при управлението на НДСВ. Сега обаче тя най-вероятно ще се вдигне, за да се дадат повече възможности за решаване на структурните проблеми в болничната помощ“, твърди всекидневникът.

„Здравната каса пести над 61 хил. лева на ден, след като въведе изискването приемането и изписването от болниците да става задължително с лична карта“, съобщава Труд, цитирайки управителя на НЗОК Глинка Комитов. През април, когато мярката влезе в сила, „източването бе намалено с 2,3 мил. лева“, а „от 1-и до 17 май са били спестени над 1 млн.“.

„В деня на местните избори през октомври със сигурност ще се проведе и референдум, на който ще се реши става ли гласуването задължително“, пише 24 часа, цитирайки председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Депутати от управляващото мнозинство са посетили през седмицата президентството за среща с излъчен от държавния глава Росен Плевнелиев екип, който започва да подготвя провеждането на допитването“. Референдумът ще е на 25 октомври и, освен задължителното гласуване, ще включва поне още два въпроса, твърди пред вестника „един от шефовете на Реформаторския блок“.

Обща тема на печатните издания е предстоящият избор на управител на Българската народна банка. „Шефът на БНБ си хареса наследник. Според Иван Искров, Димитър Радев е с огромен опит във финансите“, четем на първа страница на 24 часа. „Бойко похвали Радев пред Световната банка“, пише Стандарт над снимка на премиера. Труд цитира финансовия министър Владислав Горанов, който заявява, че „ГЕРБ няма план „Б“, Радев поема БНБ“.

Преса също цитира Горанов с изявлението: „Чакаме оставката на Иван Искров“. „На фона на потъналите милиарди от аферата КТБ оставката на Искров изглежда като блед епизод с предизвестен край. Но е важно той да стане начало на съществения разговор къде законодателят сгреши с БНБ и как да разгради механизма, по който се случи катастрофата КТБ“, отбелязва коментаторът на Преса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44