Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата в Непал подновиха занятия след опустошителното земетересение

| обновено на 31.05.15 в 16:20
Временен учебен център в покрайнините на Катманду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди деца в Непал се върнаха днес в училище след опустошителните земетресения, взели живота на над 8600 души, съобщи АФП. Властите обявиха днешния ден за начало на учебните занятия след бедствието в страната.

Геета Рана, директор на училище в столицата Катманду, посочи пред Би Би Си:

Трябва да започнем. Нямаме избор, защото образованието означава бъдеще. Ако не започнем сега, това ще окаже въздействие върху бъдещето ни. Затова планираме началото на учебните занятия.

В много райони учебните часове се водят във временни класни стаи от бамбук или палатки на игрищата на разрушените училища. Първи учебен ден след земетресението в Непал

Томоо Хашимото, представител на УНИЦЕФ в Катманду, посочи: Виждаме създаването на поне временни учебни центрове като този тук. Така децата започват да се връщат в училище.

Министерството на образованието планира изграждането на 15 хиляди временни учебни центрове, които ще се ползват в продължение на 2 години до възстановяването на разрушените училища. Близо 8 хиляди училищни сгради бяха напълно или частично разрушени в най-засегнатите области от земетресенията на 25 април и 12 май.

Първоначално учебните дни ще бъдат съкратени и ще включват игри и културни дейности. ООН раздаде образователни комплекти на децата с пъзели и книжки с картинки, чиято цел е да ги отърси от преживения шок по време на бедствието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44