Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заформя ли се нов скандал в Гърмен

Снимка: БГНЕС

Живеещите в ромския квартал на Гърмен изразиха готовност да купят парцелите, на които са се намирали незаконните им къщи, като участват в насрочения от Общината търг. Това породи недоволство сред наследниците на част от земите, които твърдят, че имат решения на съда, признаващ собствеността им.

Събарянето на незаконните постройки и закупуването на парцелите, върху които да се изградят законни къщи, е една от мащабните мерки, които предприеха държавата и местната власт за успокояване на напрежението между ромите и част от жителите на община Гърмен.

Кметът Минка Капитанова потвърди, че е обявен търг за продажба на имотите, чиято начална цена е 1,10 лева:

Има направена моментна снимка и се знае кой какво пространство има.

Жители на село Марчево, които са имали призната собственост върху земеделски земи в местността “Падарката”, където е ромският квартал, не са били съгласни с процедурата по отчуждаване, извършена през 2002 година със заповед на Венцислав Върбанов, тогава министър на земеделието. През 2005 година 60-те декара държавна земя са прехвърлени безвъзмездно на Общината. Никой от собствениците не се е възползвал от вариантите за обезщетение с бонове или равностойни земи, потвърдиха от общинската служба по земеделие в Гърмен.

На официална среща с кмета на Общината собствениците са заявили своето несъгласие с предстоящия търг за продажба на обособени парцели в ромския квартал, където са техните земи.

Междувременно стана ясно, че съвместните екипи с представители на контролни институции, които от вчера правят мащабни проверки в ромския квартал, ще обобщят резултатите от тях. Те ще бъдат обявени на утрешния митинг на протестиращите, който е насрочен за 12.00 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44