Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия иска ясна формулировка на резолюцията на ООН за военноморската мисия на ЕС

Паоло Джентилони и Сергей Лавров в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за използване на сила срещу либийските трафиканти на хора в Средиземно море трябва да дефинира точно правомощията на военноморската мисия на ЕС. Само при ясна формулировка на тези правомощия Москва ще подкрепи исканата резолюция. Позицията бе застъпена от руския външен министър Сергей Лавров след среща с италианския му колега Паоло Джентилони в Москва.

Не искаме повторение на неясните формулировки, използвани при грубата злоупотреба с резолюцията за Либия, приета през 2011 година, заяви още Лавров, цитиран от Ройтерс.

ЕС одобри началото на военна мисия срещу трафикантите като част от мерките за справяне с миграционната криза в Европа.

Организацията още не е получила мандат от ООН за военна намеса в либийските териториални води. Като постоянен член на Съвета за сигурност Русия има правото на вето върху неговите решения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44