Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел: Няма голям миграционен натиск в нито една друга страна от ЕС, освен Италия и Гърция

610 Европейска комисия

Към момента Брюксел не вижда голям миграционен натиск в нито една друга страна от ЕС, освен Италия и Гърция. Говорител на Еврокомисията уточни пред Българското национално радио, че България може да бъде изключена от предложената схема за преразпределяне на бежанци само ако у нас настъпи подобна кризисна ситуация.

За първите 4 месеца на годината границите на Италия и Гърция са прекосили над 30 хиляди души, докато броят на мигрантите, дошли в България за същия период е намалял 3 пъти спрямо 2013 г., каза за БНР говорителят на Комисията Наташа Берто:
5 хиляди души са пристигнали в Италия само за последните 24 часа. Очевидно това е спешна ситуация, която ще продължи. Затова активираме този механизъм за Италия и Гърция. Не виждаме подобна кризисна ситуация в нито една друга страна членка на ЕС сега.
Припомням, че Еврокомисията предложи 26-те останали държави, в това число и България, да приемат общо 40 хиляди от новодошлите в Италия и Гърция в рамките на следващите 2 години. Берто уточни, че страната би могла вбъдеще да не участва в схемата на разпределение само ако прогнозните данни за броя на идващите мигранти драстично се увеличи. Говорителката призна, че ако на следващата среща на вътрешните министри от съюза на 15 и 16 юни няма мнозинство, механизмът няма да влезе в сила. България официално не е изразила още позиция, но редица други държави обявиха, че не са съгласни с предложените от Еврокомисията критерии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44