Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Темата за търсеното решение за гръцката криза и водените в Берлин разговори по темата снощи, са акцент в гръцките издания тази сутрин. Според вестник Етнос окончателният тур за решение на гръцкия дългов проблем и споразумение с кредиторите тепърва предстои. Електронното издание Нюз.ин съобщава, че срещата в Берлин е преминала на фона на информации, че кредиторите готвели текст за споразумение, което щяло да бъде представено на Атина. 

Вестник Вима допърва темата, че докато в Германия шефовете на МВФ, на Европейската централна банка и Европейската комисия са обсъждали темата за дълга, в Атина икономическият екип на правителството на Алексис Ципрас е имал маратонско, според изданието, заседание. "Вима" изтъква още, че фракцията "Лява платформа" в СИРИЗА е излязла с призив към правителството да отхвърли всички ултиматуми и искания на кредиторите.
 
Изявлението на шеф на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи, че Русия има пълното право да разполага в Крим ядрени оръжия, е една от темите в руския печат.

"Крим може да стане ракетно-ядрен" полуостров, но само ако се появят сериозни заплахи за националните интереси на Русия, пише Независимая газета. Изданието уточнява, че реакцията е предизвикана от изказване на украинския външен министър Павло Климкин на неотдавнашната среща на НАТО, на която той е предупредил, че разполагането на ядрено оръжие на полуострова щяло "да стане най-сериозното нарушение на международни ангажименти от страна на Русия".
 
Само месец преди крайния срок за постигане на ядрено споразумение с Иран, инспектори от Международната организация за атомна енергия съобщиха, че запасите от ядрено гориво на Техеран са се увеличили с 20 процента през последните 18 месеца преговори, което отчасти опровергава твърдението на администрацията на Обама, че иранската ядрена програма е била замразена през този период, пише в. Ню Йорк таймс. Изданието цитира и данни от доклад на инспектори от Международната агенция за атомна енергия, които съобщават, че не са открити доказателства Иран да се стреми към сдобиване с ядрено оръжие и че Техеран е спрял работата на инсталации, които биха му дали капацитет за разработване на атомна бомба, пише американското издание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44