Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети сме в ЕС по приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове

ОЛАФ обаче смята, че обвиненията у нас са малко

| обновено на 02.06.15 в 17:42
Джовани Кеслер
Снимка: БГНЕС

България е на трето място по брой приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове за миналата година. Това се посочва в доклад на Европейската служба за борба с измамите. За 2014-а ОЛАФ е приключила 11 разследвания на сигнали у нас, но не при всички има препоръка за съдебен процес, уточни директорът на службата Джовани Кеслер

На първо място по брой случаи за миналата година е Румъния с 36, а на второ – Унгария с 13. Джовани Кеслер определи като недостатъчна, реакцията на властите в страните от ЕС след препоръките на ОЛАФ. Малко над половината от препоръките за разследване в България са стигнали до съда за последните 7 години, сочи още докладът. 

Броят на прокурорските обвинения по препоръка на ОЛАФ в България обаче не е задоволителен, заяви Кеслер пред БНР. От присъединяването ни към ЕС до миналия декември прокуратурата е разследвала 22 от общо 30 сигнала на ОЛАФ, за които службата смята, че има основания за измами с европари. Близо половината от тях са стигнали до повдигане на обвинения в съда, сочи докладът. Кеслер коментира:

Дори това да е средното европейско равнище, 55% не е задоволителен резултат. Някои от случаите приключиха неблагоприятно, като бяха прекратени, докато според нас трябваше да бъдат повдигнати дела. Назначихме работна група, която да разгледа всеки един случай съвместно с местните власти и да разбере защо нашите оценки се разминават почти на половина с техните.

В доклада на ОЛАФ България е дадена като пример със случая с измами за 6,7 милиона евро по предприсъединителната земеделска програма САПАРД от 2010 г. В София делото още не е приключило срещу двама от основните обвиняеми - бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за внос на машини на изкуствено завишени цени. Междувременно ОЛАФ е продължила разследването на още 8 фирми по аферата в 7 държави и през 2014г. службата е дала нови препоръки за образуване на съдебни производства, без да споменава кои са разследваните.


Шампион по изпълнение е Италия, която има много сигнали от ОЛАФ, но вкарва в съда 78% от тях. Макар и само с 11 разследвания, прокуратурата на Гърция е успяла да повдигне обвинения по всички, тоест 100 процента. Румъния е на първо място по брой на разследвани от ОЛАФ съмнения за измами с еврофондове както за миналата година, така и от началото на 2007 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44