Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без нова стратегия за борба с "Ислямска държава" завърши срещата на международната коалиция

Париж Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Международната коалиция за борба с джихадистката организация ИДИЛ подкрепи военния и политически план на Ирак за освобождаване на завзетите от ислямистите територии. 24 министри и представители на международни организации участваха в срещата на коалицията в Париж, девет месеца след началото на въздушните удари, които не можаха да спрат настъпленията на джихадистите.

С уверения в единство и решителност, но без нова стратегия за борбата с "Ислямска държава" завърши срещата на международната коалиция.
Борбата ще бъде продължителна - наблегна френският външен министър Лоран Фабиюс. Срещата ни даде възможност да мобилизираме ясно коалицията около военното ни и политическо споразумение. Сега трябва да изпълним целите в жизненоважната ни борба срещу ИДИЛ. Борбата ще е дълга, но тук видяхме нужната решимост.
Той съобщи, че коалицията подкрепя иракския план за връщане на завзетата от джихадистите провинция Анбар.
От военна и политическа гледна точка това е добър план - заяви и заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Двамата подчертаха важността от реформи в Ирак, за да могат всички иракчани (особено сунитите) да се включат в борбата с ИДИЛ. Те увериха също, че продължават подкрепата за политически преход в Сирия, изключвайки възможност за пряка военна намеса там.

Иракският премиер Хайдар ал Абади призова партньорите си за повече помощ. Много думи, малко действия - бе заявил той в началото на конференцията, подчертавайки, че ИДИЛ е заплаха за целия свят.

Участниците обсъдиха мерки за спиране на чуждестранните бойци, набирани в редиците на джихадистите, и за блокиране на финансирането на ИДИЛ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44