Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Македония ще има предсрочни парламентарни избори през април 2016 година

| обновено на 03.06.15 в 07:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април идната година в Македония ще има предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно след срещата между премиера Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев, проведена при посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан.

След дълъг деветчасов маратон в представителството на ЕС в Скопие лидерите на основните политически сили в съседна Македония се разбраха за провеждането на предсрочни парламентарни избори. Решението за предсрочните парламентарни избори в Македония съобщи лично еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, които посредничеше в диалога.

Решението от Скопие ще трябва да бъде доразвито на нова лидерска среща в Брюксел, която ще проведе следващата седмица. В т.нар. "преходен период" ще трябва да се променят избирателният закон и избирателните списъци, които ще да бъдат организирани от преходно правителство в Скопие. Според лидера на неотдавна сформираното движение "Има бъдеще" Владимир Лазаревик решението отваря пътя към политическата стабилизация на Македония и поставя точка на кризата в югозападната ни съседка, в която тя се намира от четири месеца, на фона на масовите протести, започнали преди 30 дни:

Това е една от първите крачки от една нормализация на Македония. Не е само решението, че ще има предсрочни избори в страната, а по-важният въпрос е, че те няма да бъдат организирани от Никола Груевски, а от преходно правителство, за което ще се преговоря на следващата среща в Брюксел.

По средата на разговорите към преговарящите в Скопие се включи и американският посланик в Македония Джес Бейли. Пред БНР Лазаревик заяви че освен ЕС, САЩ също са имали ключова роля в постигането на решението за провеждането на предсрочни избори в страната:

Не трябва да игнорираме ролята на САЩ в този процес, защото те, чрез своя посланик в Скопие и техни висши представители, на няколко пъти бяха в Македония и директно са преговаряли с правителството и премиера Груевски за изход от тежката ситуация, в която бе поставена страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44