Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата Юнкер – Ципрас продължи дълго, но завърши оптимистично

| обновено на 04.06.15 в 11:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без постигнато споразумение, но с оптимистични изказвания, приключи срещата между премиера на Гърция Алексис Ципрас, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Обсъжданията ще продължат идните дни. Колкото повече разговаряме, толкова повече се приближаваме към решение
, каза Ципрас след края на разговорите. Смятам, че във всички случаи сме близо до споразумение, но е необходимо да приключим обсъжданията с реализъм. Оптимист съм, че Европейската комисия има намерение да постигнем реалистично споразумение, посочи още Ципрас.

Гръцкият премиер е отхвърлил някои от предложенията, направени от кредиторите, за да се позволи бързо отпускане на помощта за Гърция, която е жизненоважна за финансовото оцеляване на страната. Става дума за исканията за орязване на най-ниските пенсии и повишаване на ДДС върху електроенергията, които Ципрас определи като неприемливи.

Срещата между Юнкер и Ципрас продължи почти пет часа и половина.

Не е ясно дали Гърция ще изплати поредния транш от заема, който има към МВФ. Утре Атина трябва да преведе 305 милиона евро, а общо през юни трябва да изплати почти 1,6 млрд. евро. Освен това до края на месеца Атина трябва да обслужи държавни заеми от малко над 5 млрд. евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44