Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Община Стара Загора подготвят заповедите за събарянето на 60 незаконно построени ромски къщи

Снимка: Венелина Попова

В Община Стара Загора подготвят заповедите за събарянето на 60 незаконно построени ромски къщи, които се намират на територията на парк "Борова гора", в квартал "Лозенец". Това съобщи за "Хоризонт" кметът на общината Живко Тодоров.

Всички собственици на незаконните къщи обжалват констативните протоколи, с които недвижимата им собственост е определена за премахване, заяви Тодоров. След като кметът подпише заповедите за събаряне, те могат да бъдат обжалвани в съда.

Общо 300 са къщите извън закона в квартал "Лозенец", изградени върху зелени територии, забранени за строителство. На въпрос има ли Общината точна статистика колко са незаконните къщи в квартала, кметът отговори, че освен тези 300, има и други, които отговарят на понятието за търпимост в ЗУТ и не стъпват върху подземни комуникации.

Според архитект Веселин Беров Общината няма точна информация за броя на незаконните постройки, защото такава статистика досега не е водена и може да се окаже, че къщите с необходимата според закона документация от 11 проекта в ромския квартал са много малко.

През юли 2014 година в Стара Загора се проведе първата акция по събарянето на 55 незаконни ромски къщи, а на тяхно място бяха засадени дървета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44