Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици протестират срещу подготвяното сливане на две гимназии в Кърджали

| обновено на 04.06.15 в 19:40
Снимка: БГНЕС

Ученици от професионалната гимназия по икономика в Кърджали протестираха срещу подготвяното сливане с гимназията по туризъм. Предложението за това е на Регионалния инспекторат по образованието. Повече от 30 години двете училища се помещават в обща сграда, а обучението на над 600 деца се извършва на две смени. Решението за сливането предстои да бъде взето от просветното министерство.

Учениците носеха плакати - "Не на сливането" и "Няма да се предадем". Направили са във Фейсбук група, подкрепена вече от над 1 700 техни съученици. Заплашват с нови протести, дори да блокират международния път за Гърция. Според директора Кера Петрова мотивите за сливане са преминаване към едносменен режим на обучение и спестяване на пари за отопление.

Считаме, че тези мотиви са несъстоятелни, неоснователни, защото сградният фонд не позволява 31 паралелки в дневна форма на обучение, без да отчитаме разделението на групи, да се обучат в тази сграда. Отоплението също няма да бъде икономисано, обясни Петрова.

В Кърджали на двусменен режим работят поне още 4 училища. Според учители това не е основният проблем в двете гимназии, а по-скоро целта е смяна на ръководствата. Тъй като в сградата няма достатъчно класни стаи за една смяна, ще се наложи компютърни зали и други помещения да бъдат преустроени.

Притесняваме се, че тези средства трябва да бъдат отделяни след това от делегираните бюджети на училището, посочи още Петрова.

Според учителите решението на проблема не е сливане, а преместване на една от гимназиите в друга сграда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Община Кърджали награди с годишна стипендия трима абитуриенти

Трима абитуриенти от Кърджали получиха специалната награда на общината по случай 24 май. Призът е месечна стипендия от 340 лева, която ще бъде изплащана в продължение на една година.  Тримата имат много отличия от национални и международни олимпиади и са..

публикувано на 24.05.15 в 18:50
Регионален исторически музей - Кърджали

В Кърджали събират дарения за униформи на ученически гвардейски отряд

В Кърджали започна дарителска акция за купуване на нови униформи за първия в страната ученически гвардейски отряд. Инициативата е на Регионалния исторически музей и езиковата гимназия в града.  Необходими са 30 униформи, всяка с приблизителна цена 300..

публикувано на 18.05.15 в 16:56

Скъпи и некачествени храни в детските градини и ясли в Кърджали

Детските ясли и градини в Кърджали отново се зареждат с продукти на цени, по-високи от тези в магазините, твърди областният лидер на БСП Георги Кючуков . Той се позова на сигнали от родители, че в детските заведения се предлагат скъпи и некачествени..

публикувано на 21.04.15 в 10:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44