Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Крайни мерки на кредиторите няма да бъдат приети", цитират днес вестниците в Атина категоричното становище на гръцкия премиер Алексис Ципрас, изразено от него непосредствено след завръщането му от Брюксел. "Правителството обяви война на кредиторите, то иска да покаже, че гръцките позиции са по-реалистични и "упреква" кредиторите за крайните им изисквания, които те са представили и които Гърция не може да приеме", пише Имерисия. Вестник Етнос съпоставя исканията на Атина и тези на кредиторите, като отбелязва, че различията по отношение на пенсиите, осигурителната система и данъците са огромни.

Противниците в Източна Украйна са на "стартова позиция за нова голяма война". Сражението край град Мариинка в сряда "надхвърли по брой на хора и техника всички днешни събития в Близкия изток", пише руското електронно издание Взгляд.

Настъплението на сепаратистите целеше да защити позициите им от постоянните обстрели, на които ги подлагат киевските войски. А украинската армия даде показателно твърд отпор, демонстрирайки, че е готова да поднови бойните действия, посочват експерти, цитирани в РБК дейли.

Докато Западът концентрира усилията си върху борбата с джихадистите от "Ислямска държава", познатата доста по-отдавна Ал Каида не стои със скръстени ръце, предупреждава Вашингтон пост. Разклоненията на Ал Каида в Африка и Близкия изток без много шум укрепват влиянието си, особено в страни като Сирия и Йемен, и, възползвайки се от хаоса на гражданските войни в тези страни, разширяват териториите под свой контрол. Техните завоевания помагат на клоновете на Ал Каида да станат ключови играчи на местната военно-политическа сцена и усложняват усилията за уреждане на конфликтите. Те също създават в двете страни плацдарми за планиране и подготовка на нападения срещу САЩ и Европа, допълва вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44