Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек загина и няколко бяха ранени при взрив на полигона в Анево

Некачествен боеприпас причинил инцидента

Снимка: БГНЕС

Един човек загина и четирима бяха ранени при взрив на ръчна граната на полигона в района на село Анево, община Сопот. Инцидентът е станал при стрелба с гранатомет по време на експериментални стрелби, извършвани от частната фирма Outguns. Оръжието се е взривило поради избухване на некачествен боеприпас. На този полигон се тестват боеприпасите, които се изработват във ВМЗ-Сопот. На полигона се извършва оглед от екипи на полицията, прокуратурата и следователи от Националната следствена служба. Има и криминалистична лаборатория.

Загиналият е американски гражданин. Ранени са един американец, един канадец и двама българи - преводачът и един служител на ВМЗ. Всички ранени при инцидента бяха транспортирани в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Най-тежко раненият от тях, чийто живот все още е в опасност, беше опериран, а на останалите е оказана медицинска помощ в спешното отделение.

Най-тежко пострадалият е американски гражданин, който е с откъсната длан и с множество наранявания, обясни завеждащият на Спешното отделение в Университетска болница д-р Кирил Атлиев:

В момента първо се обработва от екипи от ортопедите-хирурзи, след което ще бъде обработен от неврохирурзите. Значи говорим за липсваща дясна длан, множество разкъсвания по лявата и дясната ръка, хемопневмоторакс и счупване на три ребра вдясно, множество контузно-разкъсни рани в областта на корема и също така гърдите.


Вторият докаран в болницата е канадски гражданин, на който вече е оказана медицинска помощ. Според д-р Атлиев той е в
добро общо състояние; с наранявания в областта на дясното рамо и дясното ходило.

Прегледани и настанени в отделенията са и двамата българи, допълни д-р Атлиев:

Млади хора са. Единият е пострадал с множество разкъсвания в областта на двете колена. Другото момче е с множество разкъсвания в областта на двете ръце, също така и дясното рамо и главата. Но те също така са стабилни, в добро общо състояние. Всички са тук, обработени и настанени в болницата. Други за момента не чакаме. В момента сме с всички налични екипи плюс дублиращи, които да бъдат под формата на резерва.


Пред "Хоризонт" кметът на община Сопот Веселин Личев увери, че няма опасност от нови взривове: Няма въобще и причина да има опасност. Това е полигон, където се изнася определено оръжие, тества се, прострелва се, правят се проби и опити и т.н. и след това се прибира. Няма пожар или нещо по-сериозно, което да застраши живота на нашите съграждани, на хората в Анево, в съседното Иганово и т.н.

Полигонът край село Анево се ползва от частната фирма Outguns по договор, обясни по повод взрива министърът на икономиката
Божидар Лукарски. Договорът е сключен наскоро с всички необходими заверки. Според Лукарски "единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът", който се е ползвал и от оръжейния завод и от частната фирма. Избухналият боеприпас е собственост на Outguns. Произведен е през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 години е продаден на фирмата.

Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 в 11.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев, който също е на място със свой екип, заяви, че започва проверка, която трябва да установи спазвани ли си условията на труд в полигона. Той уточни, че Инспекцията не е влизала на мястото от няколко години. Окръжната прокуратура в Пловдив поема разследването на взрива. Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил да бъде изпратен и дежурен екип на националното следствие.

Вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова също пристигна на полигона в Анево, но си тръгна без коментар. По-рано в Казанлък тя отказа да коментира взрива с мотива, че няма достатъчно информация. На въпрос докъде стигна разследването за взривовете на боеприаси на площадката Иганово на ВМЗ-Сопот през май, министър Бъчварова отговори, че не може да коментира случая, тъй като е на ниво досъдебно производство. 

Случилото се днес карай сопотското село Анево е поредният инцидент в района на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот. През март и април на два пъти избухнаха взривове на площадката на ВМЗ-Сопот в Иганово. Това наложи спиране на производството там. Нямаше загинали, но бяха нанесени сериозни материални щети. Тогава властите обявиха, че се работи по версия за саботаж, но и досега няма потвърждение.

По-рано тази седмица директорът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев подаде оставка. Министерството на икономиката реши заводът вече да бъде управляван от тричленен директорски борд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44