Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа копка на Център за природо-математически науки в Казанлък

Снимка: Венелина Попова

В Казанлък беше направена първата копка за изграждането на Национален център за природо-математически науки. Той ще бъде база за обучение на талантливи ученици на известния учител по физика Теодоси Теодосиев, но ще се използва и от природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“.

Парите за изграждането на бъдещия център бяха обещани в началото на мандата на кабинета от премиера Борисов и бяха приведени в края на миналата година. Отпусната сума е 489 хиляди лева, инвестиционният проект е на Община Казанлък.  Вицепремиерът Румяна Бъчварова поздрави гражданите и гостите на церемонията по първата копка и припомни:

В самото начало на нашето правителство във фокуса на усилията ни и като основен приоритет беше поставено образованието. Всяка нация, която инвестира в образованието и децата си, всъщност прави най-важната инвестиция. 

Теодосий Теодосиев, който дойде на събитието със закъснение, каза, че този проект чака прекалено дълго за една европейска държава. Защото в казанлъшката гимназия, която е с най-добри резултати по физика в България и с едни от най-сериозните в света, дълги години е нямало кабинет по физика. Според Теодосиев "трагедията е, че ставаме все повече държава с образователна структура от Третия свят". Човешкият ресурс е най-добрият в България и той трябва да се използва добре, призова учителят по физика, сдобил се със заслужена слава.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44