Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарков: Финансирането за най-значимите заболявания се гарантира от новия закон

Ваньо Шарков
Снимка: БТА

"Базовият и допълнителният пакет за здравно осигурените пациенти гарантира отговорността на държавата към най-тежките и животозастрашаващи заболявания". Това каза заместник министърът на здравеопазването Ваньо Шарков на форум за репродуктивното здраве в Банско.

Дванайсет милиона лева е бюджетът в помощ на семействата, които имат репродуктивни проблеми, заяви заместник-министър Шарков при откриването на форума. Един от основните приоритети в работата на министерството е майчиното и детско здравеопазване, каза Шарков, и допълни, че ресурсът за тази година е един милион лева на фона на нито един лев за миналата година:

Огромната част от капиталовите разходи, които макар и малко да са на министерството - около 15 милиона, се насочват приоритетно към детски клиники, акушеро-гинекологични отделения.

Финансирането за най-значимите и животозастрашаващи заболявания се гарантира от базовия и допълнителен пакет, предложени в Закона за здравното осигуряване, заяви заместник-министърът:

Всичко това се прави с цел социално-значимите заболявания, тези, от които най-много се умира, тези, които предизвикват трайна инвалидизация, да бъдат финансирани както трябва.

Съдбата на онкологичните болници и центрове не е императивно решена, заяви заместник-министърът на здравеопазването, и поясни какво е записано в закона, одобрен в Министерския съвет:

Предлагат се три възможности. Едната възможност е наистина да направят такова сливане. Втората възможност е да има функционално обединение, което да гарантира на пациента, че в момента, в който му свърши лечението, примерно лъчетерапията, няма да бъде на тротоара и да се чуди в коя болница трябва да отиде, а ще му бъде казано в кой ден, час, къде точно трябва да постъпи, и третата възможност е създаване на консорциум, при който всяко едно от лечебните заведения запазва своята юридическа самостоятелност. Всъщност всичко това ще бъде решено през националната здравна карта и мисля, че това е добър подход.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44