Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съществени разлики в оценките от матурите тази и миналата година в Кърджали

Снимка: БГНЕС

Еуфория и разочарование обзеха Кърджали, след като бяха изнесени оценките от матурите на зрелостниците. Част от родителите са доволни от резултатите; според други масираната проверка на просветното министерство в деня на изпита по български език и литература е повлияла негативно на резултатите. Те твърдят, че децата са били стресирани и много от тях не са показали нужното ниво.

Има съществени разлики в оценките от тази и миналата година, показват резултатите от матурите. Сред фрапиращите примери е гимназията в Ардино, където има спад с две единици. Според началника на Регионалния инспекторат по образованието Гроздан Колев обяснението е в сливането на гимназията с техникума по икономика.

В езиковата гимназия в Кърджали също има спад, но той е с по-малко от половин единица. В училището са доволни от резултатите. Почти половината от оценките по български език са отлични, коментира директорката Йорданка Чавдарова. Там няма анулирана работа и нито една двойка.

През миналата година двете учебни заведения бяха сред първите десет по успех на матурите в страната. Това сега се обяснява с внезапната проверка на инспектори от министерството в деня на матурите. По данни на Регионалния инспекторат, в област Кърджали анулираните работи са 15: 4 - за използване на пищови и 11 - за мобилни телефони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44