Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи гласуването на парламентарните избори в Турция

| обновено на 07.06.15 в 18:51
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува със съпругата си Емине в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Приключи гласуването на парламентарните избори в Турция и първи предварителни резултати от вота ще има още тази вечер. Според прогнозите най-много гласове се очаква да спечели управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган. В гласуването за избирането на 550 депутати право на участие имаха над 53 милиона турци.

Според прогнозите управляващата Партия на справедливостта и развитието ще спечели много повече гласове от останалите партии. Ако спечели мнозинство от 330 места, има вероятност на по-късен етап да организира референдум по въпроса за евентуална промяна на конституцията на Турция.

Макар и спокойна, обстановката в Турция в изборния ден се характеризираше със засилено полицейско присъствие. Най-осезаемо то беше в югоизточната част на страната, където мнозинството е съставено от местни кюрди. На места се стигна до сблъсъци, като този в района на град Еюбие, където привърженици на различни политически партии в Турция се сблъскаха, спорейки за бъдещето на страната.

Ситуация в цяла Турция по време на предизборната кампания беше много напрегната по вина на управляващата партия. Днес премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че е задържан и извършителят на атентата в Диарбекир, който взриви две бомби на централния площад в града преди два дни, като по време на този много сериозен инцидент загинаха 2 души, а 100 бяха ранени.

Залогът за управляващата вече 13 години консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието е дали ще успее да получи необходимия брой гласове, за да може да продължи да управлява самостоятелно съседна Турция и също така дали ще може да прокара поправките в конституцията на страната, които да я превърнат в президентска република. Залогът е голям и за президента-консерватор Реджеп Таийп Ердоган, който настоява страната му да тръгне по нов път на развитие. Затова той повече от премиера и лидер на управляващата партия Ахмет Давутоглу много лично се ангажира с предизборната кампания.

Управляващата партия на президента Ердоган вложи много усилия, за да спечели парламентарните избори в Турция, но не е изключено все пак да се наложи, въпреки че не желае особено, да влезе в коалиции и да сподели властта си с някоя от опозиционните партии. Очаква се, ако се стигне до коалиране, това да стане с националистическата партия на Девлет Бахчели, позната у нас като формацията на "Сивите вълци" от края на 70-те и 80 те години.

Но между двете формации има спор дали и как трябва да продължи процесът на решаване на кюрдския въпрос в Турция. Именно в този план е и изненадата, която могат да поднесат изборите в Турция с влизането в новия Меджлис на прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ, което може значително да обърка сметките на управляващата партия на Ердоган. На президентските избори в Турция преди 10 месеца Демирташ успя да достигне почти до 10-те процента, което не е изключено да се повтори и днес и местните кюрди да имат солидно представителство от 50 депутати в Меджлиса.

Според известния публицист Джелил Сагър от опозиционното издание "Тудей Заман" Ердоган е нарушил Конституцията на страната:

За пръв път президент на Турция наруши конституцията на страната, участвайки директно в предизборната кампания и иска гласове за управляващата партия. Целта е следната - управляващата партия да спечели изборите и съответно с голямо мнозинство да бъде променена конституцията, за да може да има ново управление
.

Според предварителните социологически проучвания Партията на справедливостта и развитието ще има около 41-44 процента, основната опозиционна партия Народно-републиканската на Кемал Кълъчдаръоглу - около 26-28 процента, следвана от Партията на националистическото действие на Давлет Бахчели със 17-18 процента и ляво ориентираната формация на местните кюрди Народно-демократичната партия на Селяхетин Демирташ, която освен че може да прескочи 10-процентната бариера за влизане, може да получи според някои до 12 процента от гласовете на избирателите в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44