Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 се събират в замъка в Бавария, за да обсъдят важни за света проблеми

Русия и този път е изключена от срещата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на седемте най-развити индустриални държави се събират днес в замъка "Елмау" в Бавария, за да обсъдят належащи проблеми за света. Русия и този път е изключена от срещата.

Една от основните теми ще бъде ситуацията в Украйна. Очаква се лидерите на Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Япония да обсъдят идеята за нов план "Маршал" за Украйна, с който да я извадят от орбитата на влияние на Русия. Има и много противници на тази идея, които смятат, че планът няма да донесе успех, тъй като в Украйна липсва политическа воля и структури за провеждане на реформи.

Това е третата среща на върха на 7-те без Русия, с която групата се срещаше във формат Г-8. Москва беше изключена от този формат, след като анексира Крим през март 2014 година.

На двудневната конференция лидерите ще обсъдят още отлагането на плащанията по гръцкия дълг и засилването на "Ислямска държава", епидемиите в Африка и глобалното затопляне и иранската ядрена програма. В дискусиите ще участват също председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Срещата на Г-7 беше предшествана късно вчера от сблъсъци между органите на реда и демонстранти в Гармиш-Партенкирхен. Участници в протестите хвърляха димки и бутилки по полицаите, които в отговор използваха лютив спрей. Няколко демонстранти и един полицай получиха наранявания на очите. Служителите на реда значително превъзхождат по численост протестиращите в курортния град, които са няколко хиляди.

Участниците в срещата в замъка "Елмау", разположен в Баварските Алпи, се охраняват от над 20 хиляди полицаи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44