Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнози:

Партията на справедливостта и развитието печели най-много гласове на изборите в Турция

| обновено на 07.06.15 в 21:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията на справедливостта и развитието печели най-много гласове, сочат първите прогнозни резултати на проведените днес парламентарни избори в Турция.

Управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган запазва водещата си позиция в турския политически живот и получава 41,7 процента на провелите се днес парламентарни избори. Основната опозиционна партия – Народно-републиканската, взема малко над 25 процента.

Националистическата партия на Девлет Бахчели печели 17 процента, а прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ получава 11,2 процента. Това ще ѝ даде възможност за едно сериозно представителство в новия състав на Меджлиса.

Избирателната активност в Турция днес е била много по-ниска в сравнение с предишните парламентарни избори пред 2011 година, когато е била 74 процента, докато днес е само 65 процента.

Пред консервативно-ислямистката формация на президента Ердоган се открива сложно управление на ръба на парламентарното мнозинство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44