Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на Г-7 завърши с амбициозни цели в областта на климатичните промени

Световните лидери запазват санкциите срещу Москва заради анексията на Крим

| обновено на 08.06.15 в 17:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите от Г-7 подкрепиха поставянето на задължителна цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните равнища. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след края на срещата на ръководителите на водещите индустриални държави в замъка "Елмау" в Баварските Алпи.

Държавните и правителствените ръководители са се договорили още да набират по 100 милиарда долара годишно за борба с изменението на климата до 2020 година.

Меркел окачестви консултациите като изключително продуктивни. Германският канцлер заяви, че страните от Г-7 са обсъдили редица теми, сред които ситуацията в Украйна, климатичните промени, световните болести, борбата срещу тероризма и бедността.

Меркел се обяви още за политическо решение на украинската криза. Тя заяви, че страните от Г-7 осъждат анексирането на Крим от Русия, което е в нарушение на международното право, ще запазят санкциите срещу Москва и имат готовност да ги засилят, ако това е необходимо.

Смятаме, че конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено политически на основата на Минските споразумения. Обединихме се около позицията, че вдигането на санкциите ще бъде обвързано с прилагането на тези споразумения. Готови сме при ескалация на ситуацията, макар че не желаем това, да засилим санкциите.

Позицията бе потвърдена и от президента на САЩ Барак Обама, който също даде пресконференция след края на срещата на Г-7:

На срещата на Г-7 решихме, че докато продължаваме да търсим дипломатическо решение (на кризата в Украйна), ще запазим санкциите срещу Русия докато не спре да нарушава задълженията си съгласно Минското споразумение. Подчертаваме ясно, че ако е необходимо, ще въведем значителни допълнителни санкции.
 
Американският президент обяви още подкрепата на Вашингтон на намирането на изход от гъркцата дългова криза:

В Европа подкрепяме усилията за намиране на път, който ще помогне на Гърция да извърши ключови реформи и да се върне към растеж в силна, стабилна и развиваща се еврозона.

В днешните консултации към ръководителите от Г-7 се присъединиха управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, както и ръководителите на Ирак, Етиопия, Тунис, Либерия, Сенегал и Нигерия за участие в дискусиите за заплахата от "Ислямска държава" и помощта за развитие.

На пресконференция след края на днешните консултации британският премиер Дейвид Камерън подчерта значимостта на икономическата и националната сигурност в световен план и обяви конкретни планове за засилване на сътрудничеството с правителството на Ирак в борбата срещу "Ислямска държава":

Не може да имаме икономическа без национална сигурност и обратното. На тази среща на върха постигнахме напредък и по двете. Можем да засилим икономическата сигурност с борба срещу корупцията, сключване на търговски споразумения и насърчаване на екологичното производство... От гледна точка на стъпките за по-добра защита на нашите граждани, мисля, че най-голямото предизвикателство е ислямския екстремизъм и насилието.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази увереност, че групировката "Ислямска държава" в крайна сметка ще бъде разгромена и изгонена от Ирак, но това ще отнеме време. Според него успехът срещу джихадистите ще зависи от ефективна международна коалиция, подкрепяща иракския министър-председател Хайдер ал Абади.

Срещата на Г-7 се проведе при безпрецедентни мерки за сигурност с над 20 хиляди полицаи, грижещи се за безопасността на политиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44