Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха тока на белодробната болница в Радунци заради дългове

Снимка: БГНЕС

Болницата за долекуване на белодробни болести в село Радунци, община Мъглиж, е с изключено електрозахранване заради задължения към EVN. Това потвърди за "Хоризонт" доктор Милко Димитров, управител на здравното заведение. От началото на годината заплати не са получавали и 23-мата работещи в болницата.

Общо 1,3 милиона лева са натрупаните задължения на болницата, като135 000 лева от тях са към електроснабдителното дружество.

Болницата изцяло е на държавна субсидия, която се определя по методика на преминал пациент, а сумата е по 25 лева дневно на човек.

С постановление 788 на МС от ноември 2014 година парите за издръжка на държавни институции, които имат натрупани задължения, отиват директно в НАП за разплащането им. По тази причина от началото на тази година болницата в Радунци не е получила нито лев. На въпрос, как тогава извършват дейност, доктор Димитров отговори, че те не изписват медикаменти, а прилагат само физиотерапия и климатолечение.

Храната се доставя от фирма, към която също има натрупани десетки хиляди левове дългове.

Средно на месец през болницата преминават около 30 пациенти и ги обслужва персонал от 23-ма, от които 12 души са лекари и медицински сестри.

Доктор Димитров съобщи още за "Хоризонт", че по разпореждане на Върховната касационна прокуратура Окръжната прокуратура в Стара Загора е започнала проверка за натрупаните задължения по времето на предишния управител на болницата доктор Маргарита Йонкова и за цялата изчезнала счетоводна документация. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44