Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните министри от ЕС ни подкрепиха отново за газов хъб

Мигел Ариас Канете
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийните министри от ЕС потвърдиха политическата си подкрепа за предложения от България енергиен газов възел. На заседанието на Съвета по енергетика в Люксембур бе обсъдена Европейската стратегия за енергийна сигурност. В заключението се призовава за ускорено строителство на инфраструктурни газопреносни проекти от общ интерес като „газовия хъб“ в Южна Европа, коридора Север-Юг и Южния газов коридор. 

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете подчерта, че Комисията има "зелена светлина" от правителствата и Европарламента за следните законодателни иницативи:

Трябва да продължим разнообразяването на енергийните източници, доставчици и маршрути. Това означава нови инфраструктурни проекти, финансирани чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции, нови партньорства с производители и транзитни държави в Средиземноморието и Централна Азия. Въз основа на газовите стрес-тестове ще предложим нова регулация на сигурността на енергийните доставки и кризисен мениджмънт на европейско ниво. Следващата година ще предложим и нови правила за прозрачност на междуправителствените споразумения. 

България беше представена от заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44