Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч откриха виртуален музей на водата

Снимка: БГНЕС

В Ловеч беше открит първият в Европа виртуален музей на водата. Той се намира в реконструираната стара баня „Дели Хамам“ в квартал „Вароша“ . Ремонтните дейности и осигуряването на оборудването и инсталациите са част от проекта, реализиран от община Ловеч, на стойност близо 4 милиона и 400 хиляди лева, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“.

Старата баня "Дели Хамам" вече е изцяло реставрирана в автентичния й вид. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев посочи при откриването й, че това е първият в Европа виртуален атракцион, посветен на водата.

Може да се види как е действала старата отоплителна система в банята, т.нар.система "хипокауст". Благодарение на най-съвременна аудиовизуална  технология посетителите ще наблюдават и ще научават много интересни технологии, водни събития и ще бъдат предоставени интерпретативни програми и филми за историята на банята, за водата като живителна течност.

Освен реставрацията на старата баня, в проекта, който е насочен към осигуряване на нови туристически атракции в Ловеч, са включени и реконструкции в средновековната крепост "Хисаря" и пътя от парка "Стратеш" до паметника на Васил Левски. Закупено е и атракционно влакче с капацитет 48 места, което ще се движи от банята до крепостта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44