Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел започва двудневна среща между ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския басейн

Снимка: БГНЕС

Над 60 държавни и правителствени ръководители се събират в Брюксел за двудневна среща на високо равнище между ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския басейн. България ще бъде представена на форума от президента Росен Плевнелиев

Тук идват лидерите на почти половината от страните-членки на Г-20 и една трета от състава на Обединените нации. Икономическите връзки с богатия на природни ресурси регион подчерта и представителят на ЕС за външната политика Федерика Могерини: Имаме повече инвестиции там, отколкото в Русия, Китай и Индия, взети заедно.

Водещ глобален въпрос на форума ще бъде намаляването на вредните емисии в атмосферата, от най-индустриализираните икономики на планетата, сред които Бразилия, Мексико и Аржентина. ЕС обеща 40% намаляване на емисиите до 2030 г., в опит да ангажира останалите големи играчи преди Климатичната конференция на ООН в Париж през декември: Юридически обвързващо споразумение в Париж е жизнено важно за всички нас. Решаващ ще бъде приносът не само на Г-7, но и на Г-20, припомни Могерини.

Очаква се в рамките на форума българският държавен глава Росен Плевнелиев да проведе двустранна среща с президента на Бразилия Дилма Русеф.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44