Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на селскостопанските авиационни оператори обяви готовност за протестни действия

Снимка: БГНЕС
Асоциацията на селскостопанските авиационни оператори обяви готовност за протестни действия. Поводът е невъзможността на фирмите в бранша да работят заради рестриктивни и дискриминационни ограничения в Закона за защита на растенията. Представители на над 20 фирми за селскостопанска авиация от цялата страна се събраха днес в авиобаза край Силистра в търсене на изход от ситуацията.

Над 20 са фирмите за селскостопанска авиация, които работят в страната. Те разполагат с капацитет и техника за обработка на над два милиона декара земеделски площи годишно. Тази година обаче работата им е почти спряна заради рестриктивния закон.


Обемът намаля до 90 процента. Селскостопанската авиация почти е пред фалит, казаха протестиращи и се оплакаха от излишната документация. Те напомниха че, не са само селскостопанска, а и специализирана авиация с много важни функции:

Когато има нападение от скакалци, опазване на горските масиви, там, дори и да искат, със земна техника няма как да влязат. Когато бяха наводненията в Мизия, ние можехме да обеззаразим целия район.

Техниката е оборудвана и за гасене на пожари и за наблюдение на горите, изтъкнаха авиаторите, според които има лоби, което защитава фирмите с наземна техника.

Твърденията, че в Европа селскостопанската авиация е забранена са чиста манипулация, казват авиационните оператори. Те настояват за спешна среща с министър Десислава Танева за обсъждане на проблема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44