Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За спешни промени в организацията на родилната помощ у нас настояват от "Родилница"

| обновено на 11.06.15 в 15:15
Снимка: БГНЕС

Организацията "Родилница" настоява за спешни промени в организацията на родилната помощ у нас.

В отворено писмо до здравния министър Петър Москов от "Родилница" искат спешна среща, за да представят на министъра свидетелства за грубо отношение, психотормоз и физическо насилие над родилките. В писмото е посочено също, че докладът на Агенция "Медицински одит" за случая с починало новородено в Тетевен, определя като нарушения практики, които са обичайни за много български болници. От сдружението настояват министерството да излезе с нарочен документ, който да забранява тези практики и да предвижда санкции за прилагането им. 

Има нужда от дългосрочен план с конкретни мерки и срокове, но най-спешната мярка за защита правата на раждащите жени у нас, е да им се разреши да постъпват за раждане в болница с придружител, смята Нели Мутафова, зам.-председател на  "Родилница":

Ние отдавна мислим по въпроса какво би могло да се направи за намаляване на насилието по време на раждане и най-бързото и най-евтино решение би било да се разреши присъствието на придружител. На предните писма имахме учтив отговор, че ситуацията не налага някакви мерки, защото е достатъчно добре регламентирано законодателно като права и това е вярно. Законодателно всичко е супер, но в момента, в който една раждаща жена влезе в болницата, няма права, освен да слуша какво ѝ се казва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44