Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Хишам Габр – от Кайро и Оман до Софийската филхармония: За класическата музика трябва да се говори непрестанно и на висок глас

Хишам Габр
Снимка: hishamgabr.net

Тази вечер е поредният концерт на Софийската филхармония, на финала на един много наситен сезон.

А са много свежи и реактивни - споделя Хишам Габр, египетският диригент, който репетира с оркестъра от понеделник. И това е изключително важно за програмата, която ще поднесат пред публиката днес - особено за Италианската симфония на Феликс Менделсон, защото важното и трудното при неговата музика е, че колкото и голяма да е творбата, съотношенията между инструментите в нея са деликатни като при камерната музика. И затова е важно да успееш да "поведеш" оркестъра в правилната посока.  Иначе програмата започва с увертюрата към "Италианката в Алжир" на Росини и продължава с 13-ия концерт на Моцарт, солист ще бъде младият и талантлив Богдан Иванов.

Хишам Габр често дирижира Филхармонията на Операта в Кайро, начело е на камерния оркестър към Центъра по изкуства на Александрийската библиотека. Елегантен, изключително интелигентен, начетен, приятен събеседник, с много свежи идеи за връщането на публиката в залите. С него разговаряме за ангажиментите му преди София (в операта в Оман - при строежа на която са успяли да разрешат всички съществуващи досега проблеми в оперите по света - и по отношение на акустиката, и по отношение и на сцената, и на репетиционните...), за предстоящите му концерти на ЕКСПО в Милано, за това колко е важно да четеш, за Александрийската библиотека, за предимството да си бил оркестрант (в случая с Габр - флейтист) 18 години преди да пристъпиш към дирижирането, за онова, с нищо несравнимо, усещане да застанеш пред оркестъра, да направиш едно движения и сякаш морето се разтваря пред теб.

Разказва и как само за един сезон са увеличили публиката за симфоничните концерти в Кайро 4 пъти, за това как се пълни зала с десетки хиляди места и защо египтяните толкова обичат вокалната музика.

И че за класическата музика трябва да се говори на висок глас и непрекъснато!

Чуйте!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.