Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителен отпуск за родилките предлагат с промените в Кодекса на труда

Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание депутатите трябва да гласуват промени в Кодекса на труда, предложени от правителството. 

Новите правила предвиждат майките да ползват допълнителен отпуск, докато детето им навърши две години, ако то не е постъпило в детско заведение, както и платеният отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете да стане 2 години, а не година и половина, както е сега. 

Други предложения предвиждат въвеждането на трудови договори за един ден, главно с мотива, че така ще се улесни краткотрайната сезонна селскостопанска работа. Тези договори няма да прекъсват правото на социални помощи. 
На работодателите ще бъде дадена възможност да определят работно време с променливи граници, а работникът да може да отработва неотработеното дневно работно време в други дни от същата работна седмица. 

Предлага се също неплатен служебен или творчески отпуск да се счита за трудов стаж.  

От БСП предлагат възстановяване правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44