Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изселници в Турция искат обучение по български език в училищата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наши изселници в Турция поискаха в училищата да бъде въведено обучение на български език. Според тях това може да стане с подписване на междудържавно споразумение, а страната ни да изпрати преподаватели. По данни на изселническите организации само в района на Егейска Турция живеят над четвърт милион български граждани.

Въпросът за изучаването на български език е поставен на среща в турския град Измир с представители на БСП. Тя е била организирана от най-голямата изселническа структура – Балгьоч. По нейни данни в района живеят над 160 000 наши изселници. Голяма част от техните деца и внуци, родени в Турция, не владеят български или трудно говорят езика, обясни Назми Мюмюн, един от присъстващите на срещата.

Когато дойдат в България, отварят една или друга врата на държавна институция, когато трябва да се общува на български език, незнанието ги смущава и се чувстват отговорни, когато са в България – да могат да общуват на български език.  

В Турция се отчита голям интерес към придобиване на българско гражданство от родени в южната ни съседка деца на наши изселници, добави Мюмюн. Затова на срещата е поискано България да открие консулство в Измир, което да обслужва района на Егейска Турция и така да облекчи подаването на документи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44