Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦАР САМУИЛ

България е бедна на полезни изкопаеми, твърди науката. Но в същото време България е и богата. Е, не със злато, волфрам, молибден, че дори и с въглища, а със своето живо съкровище – хората

Днес татковината е повече от богата с икономисти, юристи, политици, бизнесмени, полицаи, безработни, професори, социолози, блогъри, журналисти, защитници на човешките права, художници, футболни корифеи и дори с цивилни изкуствоведи.

Благодарение на този факт няма животрептяща за обществото тема, която да не бъде експертно обговорена, обсъдена, а понякога и направо аутопсирана. Най-паче, ако става дума за изкуство.

Затова и никак не е чудно каква лавина от коментари се изля за паметника на цар Самуил.  Ама къде бил поставен, ама защо бил толкова голям, какви били тези гънки на десния му ръкав, защо му бил неправилен жезълът, короната му била унгарска, а очите му светели като на вампирин.

Впрочем, ахатовите очи на статуята не светят, а отразяват околната светлина, точно както и човешките. Което разбира се няма да попречи на родни талибани да ги избодат в пристъп на културологичен гняв и така бронзовият цар Самуил да се приобщи макар и постмортум към своите ослепени войници…

Според някои учени паметникът бил исторически непригоден. Самуил не изглеждал така, украшенията по канията на меча му били разнородни и неправилни, а пък и нямало как да се бил черкувал в църквата „Света София“, щото по негово време тя била гробищна църква, извън пределите на града…

Сигурно за науката това е важно. Но за народната памет  не е. Да не би скулптурите на Асеневци и на патриарх Евтимий във Велико Търново, на Аспарух, Крум и Омуртаг в Шумен или пък на светите братя Кирил и Методий в Бургас са точни потрети?

„Паметниците са създадени не толкова за мъртвите, които са си въздигнали паметник неръкотворен с делата, колкото за живите, за да развиват и укрепват в тях ония доблестни чувства, които дават на един народ право да живее” пише през 1883 година Иван Вазов.

За сметка на това пък през 2015 година една литературстваща госпожа обяви – „Масите имат нужда от историческа помпозност, за да се мотивират да живеят“, Заяви го, подразнена не само от паметника на цар Самуил, определен от нея като „пълна катастрофа“, но и от това, че най-четената книга била „Под игото“, а българският филм на века – „Време разделно“.

Със сигурност всеки има право на мнение, но войнстващата претенциозност, размахваща меча на истината от последна инстанция е меко казано нелепа. Особено когато е нахлузила сандалите на арбитър елегантиарум. А подобни съдници на изящното – дал бог.

Ето какво заявява един от тях, иначе битуващ в ролята на социолог, журналист и правозащитник.:

"Българският зрител избра своя филм - "Време разделно". С това тези, които го избраха, показаха, че са в плен на фолклорни представи за историята и на примитивни представи за изкуството. Този избор - изборът на омразата и разделението - показа още, че 137 години след Освобождението наивната приказка за "робството" владее умовете на стотици хиляди.“ Край на цитата.

Безмислено е да се коментира. Но пък може да се напомни на господина, че точно дядовците на въпросните хорица с „примитивни представи за изкуството“ са спасили неговите предци от газовите камери. Защото са имали много ясна представа за човечност и справедливост.

И именно те са ни оставили завета „Не отмъщавайте, но не забравяйте“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46