Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК разкри някои предложения на кредиторите, отхвърляни от Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) за първи път публично разкри някои от предложенията на кредиторите към Гърция, които тя отказва да приеме. След поредния неуспех в неделя Комисията, която е участник в преговорите, опроверга твърденията на гръцките власти, че им се оказва натиск да орязват пенсии и заплати.

Груба манипулация на фактите е твърдението, че институциите са поискали орязване на индивидуалните пенсии, заяви говорителят на Еврокомисията Аника Брайдхард.

Кредиторите искат реформи на гръцката пенсионна система, която е една от най-скъпите в Европа:

Тя включва поетапно отпадане на ранното пенсиониране. Според изчисленията на институциите това трябва да спестява по 1% от БВП на Гърция годишно. Гръцките власти обаче са съгласни само на 71 млн. евро за 2016 година, което е едва 0,04 на сто от БВП.

Не е вярно, че от Атина се иска ново намаляване на заплатите,
допълни още Брайтхард:

Заплатите трябва да растат само според производителността на труда и конкурентоспособността на икономиката. Предлага се и реформа на колективното трудово договаряне съгласно международните стандарти.

Кредитори на Гърция са 18-те останали демокрации в еврозоната, а не Еврокомисията припомни говорителят - Маргаритис Схинас, според когото до 30-и юни все още е възможно постигането на споразумение.

Гръцката криза е тема на работен обяд в момента между председателите на комисията Жан-Клод Юнкер и на Европейската централна банка Марио Драги.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44