Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова ескалация на напрежението в Гърмен

Причината е арестът на един от участниците в протестното шествие снощи

Снимка: БГНЕС

Напрежението в Гърмен отново ескалира, след като тази сутрин бе арестуван един от участниците в протестното шествие снощи. От Инициативния комитет обвиниха местната власт в умишлено бездействие и обмислят да снемат доверието си от кмета и общинския съвет като блокират сградата на общината.

В края на работния ден изтече срокът, който Дирекцията за национален строителен контрол даде на живеещите в ромския квартал „Кремиковци“ да съборят доброволно незаконните си постройки. Според кмета на общината Минка Капитанова в махалата вече има експерти, които проверяват това.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов не потвърди тази информация, но бе категоричен, че всяка една мярка от страна на институциите ще спазва и последната буква на закона:

Следващото нещо, което предстои след изтичането на срока, на място служители на регионалния отдел „Държавен строителен контрол“ да установят дали се е пристъпило към доброволно събаряне и ако не, да направят съответните протоколи. Категорично държавата изпълнява всяка една стъпка съгласно закона.

Тази сутрин полицията е арестувала Иван Бусаров по обвинение в дребно хулиганство по време на протестното шествие снощи, което е продължило за курортното село Лещен, като така неволно е бил блокиран пътят. Над 50 души са протестирали пред полицейското управление в Гоце Делчев с настояване младежът да бъде освободен, а обвиненията към него снети.

От Инициативния комитет на протестиращите твърдят, че само за последните два дни са направени нови седем регистрации в кв. „Кремиковци“. Те обвиниха местната власт в умишлено бездействие, обслужващо конкретни политически интереси преди местния вот.

В сряда, 17 юни, всички жители на община Гърмен ще проведат открито събрание в местното читалище, информира Иван Байрактаров от Инициативния комитет, а едно от предложенията, които ще бъдат обсъдени е снемането на доверието към общинския съвет и кмета на Гърмен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44