Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янис Варуфакис: Гърция няма да представя нови предложения за реформи

Разговорите между Гърция и международните кредитори продължават

Представители на Гърция, международните кредитори и страни от еврозоната провеждат интензивни телефонни разговори преди срещата на Еврогрупата на 18 юни. На нея се очаква да бъде взето решение за по-нататъчните действия към гръцката дългова криза.

Това съобщи агенция ТАСС, като се позова на европейски източник. Преговорните усилия не са прекъсвали. В близките дни до срещата на Еврогрупата ще се състоят още серия от телефонни контакти между Европейската комисия, ЕЦБ, МВФ, страни от еврозоната и гръцките колеги, уточнява източникът.

Междувременно стана ясно, че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис няма да представи нови предложения за реформи на предстоящата среща на финансовите министри на страните от Еврогрупата в четвъртък. Това потвърди самият Варуфакис в интервю за германския в. "Билд". Еврогрупата не е подходящото място за представяне на предложения, които не са обсъждани и договорени предварително на по-ниско равнище, коментира Варуфакис.

Гръцкият финансов министър посочва още, че екипът, който води преговорите с международните кредитори, е на разположение по всяко време за намиране на целесъобразно решение на гръцката дългова криза. Това може да бъде постигнато само ако представителите на международните институции дойдат на масата с твърд и ясен мандат.

Гръцката спасителна програма на стойност 240 млрд. евро изтича на 30 юни. Всички досегашни технически преговори не доведоха до компромис между Атина и кредиторите за отблокирането на последния транш от 7,2 млрд. евро, от който Гърция спешно се нуждае, за да покрие задълженията си към МВФ в края на месеца. Кредиторите продължават да настояват за допълнителни мерки за бюджетни икономии, които правителството в Атина отхвърля.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44