Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия обмисля издаването на пасаван за търсещите убежище, валиден за територията на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежко остава положението с имигрантите в Италия, които искат да напуснат страната. Струпани дни наред край гранични пунктове с Франция, Швейцария и Австрия, те не са допускани от съответните власти на територията на тези страни. Грижи за тях полагат италианският Червен кръст, местната власт и доброволни организации.

Случаят обтегна взаимоотношенията с Франция, чийто министър на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че имигрантите няма да минат границата и за тях трябва да се погрижи Рим.

Отговорът на премиера Матео Ренци не закъсня:

Или става въпрос за европейски проблем, който ще решаваме заедно, или за проблем на Италия, защото Европа си затваря очите. В такъв случай сме в състояние да се изправим срещу него сами. Казвам това с разочарованието на човек, който вярва, че Европа е общ дом на ценности. 

Във връзка с това италианското вътрешно министерство обмисля вариант за издаване на пасаван с тримесечна давност за търсещите убежище, валиден на територията на Европейския съюз, както бе направено по време на Арабската пролет. От страна на италианската дипломация бе съобщено още, че чуждите кораби в Средиземно море, спасяващи бежанците в международни води, няма да имат право да ги отвеждат в Италия, тъй като всеки плавателен съд отговаря на страната, под чийто флаг плава и следователно може да се разглежда като място на първо влизане за търсене на убежище.

В момента напрежение има на границата с Франция при Вентимилия. Там италианската полиция направи опит да отведе имигрантите по мирен начин от скалистия бряг, докато на границата с Австрия при Болцано, макар и с билети за влака, те не бяха допуснати да отпътуват.

Трафиканти се опитват срещу 70 евро да изведат тези хора  от Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44