Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 90% от младите лекари не са доволни от наредбата за специализациите

| обновено на 16.06.15 в 18:03
Почти 90% от младите лекари смятат, че новата наредба за специализациите не решава проблемите им. Промененият в началото на годината ред за специализациите не е достатъчна мотивация за тях да останат да работят в България. Данните са от анкета на Асоциацията на студентите по медицина, проведена сред 1000 студенти и специализанти. Новата наредба е по-добра от старата, но е практически неприложима, смятат младите лекари. 

От началото на тази година всяка голяма болница има право да назначи специализанти, но трябва да им плаща от собствените си приходи. Затова и болниците не са мотивирани да наемат новозавършилите медици. Все още не са решени проблемите на специализантите в заварено положение, които си плащат, за да специализират, и не им се зачита трудов стаж. 

Младите специалисти очакват също обществото да признае, че лекарският труд трябва да е заплатен над средното, подчерта д-р Радослав Наков, председател на асоциацията за развитие в медицината:

Повечето млади лекари, както не веднъж и Лекарският съюз даже предлага тази заплата, искат между 1000 и 1 500 лева на месец.
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза, че до края на юли министерството на здравеопазването ще поеме таксите на специализиращите "Клинична патология", "Спешна медицина", "Инфекциозни болести", "Анестезиология" и "Педиатрия". В момента средната възраст на лекарите в системата е малко над 50 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44