Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край италианския град Казерта бе открито най-голямото незаконно сметище в Европа

Край италианския град Казерта бе открито незаконно подземно сметище, за което се предполага, че е най-голямото в Европа. За намирането му, италианските власти са се позовали на показания на покаяли се мафиоти и на журналистически репортаж. Сметището е около 25 хектара, с дълбочина до 9 метра и се предполага, че в него има близо 2 милиона кубически метра токсични отпадъци. Това показват резултатите от първите разкопки, които се осъществяват по искане на прокуратурата. Намерени са индустриални отпадъци от различно естество и химически остатъци не само от италиански, но и от чуждестранен произход. Земната повърхност е с неестествени цветове от червен, син и сив оттенък. Незаконното депо се е ползвало от 30 години насам до към 2003-та година. Според специалисти, то е било изкусно замаскирано с нива от пръст. Намира се в така наречения зона „Земя на огньовете” в област Кампания между Неапол и Казерта, където местната мафия печели от противозаконен бизнес с преди всичко токсични отпадъци, чиято нормална обработка е твърде скъпа. Нарича се „Земя на огньовете”, защото поради токсините и химическите реакции, теренът дими или боклукът се изгаря, което води до сериозен екологичен и здравословен проблем за близо 2 милиона жители. Покаяли се мафиоти са признали за още над 50 незаконни сметища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44