Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не беше постигнато съгласие по критериите за разпределяне на бежанците от Италия и Гърция

Снимка: БГНЕС

Вътрешните министри на ЕС не постигнаха съгласие по предложените критерии за разпределяне на бежанците от Италия и Гърция. Въпросът остава на ниво технически преговори между страните членки и не е ясно дали до края на юли квотната система ще влезе в сила.

Без законодателно гласуване след 5 часа дискусии Съветът по правосъдие и вътрешни работи не даде зелена светлина за разселването на 40 хиляди сирийски бежанци от Италия и Гърция в останалите държави от съюза. Това потвърди след срещата в Люксембург министър Рихард Козловскис от Латвийското ротационно председателство:

Няма общо виждане дали приемът на бежанци трябва да е доброволен или задължителен. Има и различни мнения за критериите, които изчисляват евентуалните квоти. Надявам се да стигнем до общо решение при следващото ротационно председателство на Люксембург.

Това е стъпка в правилната посока, успокои авторът на предложението - гръцкият еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос:

Комисията няма да намери покой, докато не постигнем споразумение.  Ще защитаваме до край предложението ни. Формулата за разпределение е обективна и реалистична.

Повечето вътрешни министри изразиха принципна солидарност с миграционната криза в Италия и Гърция. Спешните мерки обаче не могат да влязат незабавно в сила. Те ще се обсъдят другата седмица на срещата на върха на Евросъюза. Премиерите обаче могат само да постигнат политическа договорка. За да влезе в сила юридически, новата схема отново трябва да мине цялата процедура между институциите, най-рано до края на юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44