Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за здравното осигуряване са основната тема в днешните печатни издания.

"Здравната реформа зацикли. ГЕРБ бламира министър Москов", твърди ПРЕСА. "При второто четене на Закона за здравното осигуряване вчера с гласовете на ГЕРБ беше отхвърлено едно от ключовите предложения на министъра. Той настояваше надзорът на НЗОК да бъде увеличен с двама представители на държавата. Управляващи и опозиция не приеха идеята му и дадоха да се разбере, че са готови да направят същото и с предложението на министъра за сливане и приватизация на държавни болници", отбелязва ПРЕСА. "Здравната каса ще продължи да бъде управлявана с мнозинство на работодатели, синдикати и пациенти", пише КАПИТАЛ DAILY, присъединявайки се към мнението на ПРЕСА, че ГЕРБ са бламирали министъра на здравеопазването.

"Едва през 2026 година държавата ще стане коректен платец на здравни вноски", пише СЕГА за решението на парламента. "В момента хазната осигурява близо 4 милиона души - пенсионери, деца, държавни служители, бедни, върху само половината от минималния осигурителен доход за страната. Благодарение на това за тези хора в бюджета на Здравната каса влизат под 1 милиард лева годишно. Два милиона работещи пък осигуряват останалите над 2 милиарда лева".

"Болниците лекуват без пари, ако има жалби на пациенти", пише 24 ЧАСА. "Болници, от чиито здравни услуги пациентите са "системно неудовлетворени", ще губят финансирането си от НЗОК". Това ще става при "повече от три случая на погазени норми за качество в рамките на шест месеца", пояснява МОНИТОР.

"Министерството на финансите вече шеста година не изпълнява законното си задължение да изплати месечна помощ на семействата с деца от 3 до 6 години, които не са приети в детска градина. За последен път сумата от 100 лева е дадена на родителите през 2009 година", пише в челната си публикация вестник ДУМА.

Имотните декларации на политиците са водещата тема за СТАНДАРТ. "Кметове печелят повече от министри. Бареков шампион по доходи с 4 милиона лева", пише вестникът. "Голяма част от политическия елит започна да харчи доходите си до последната стотинка и да не декларира никакви промени в имущественото си състояние пред Сметната палата. От 240 депутати в парламента 84 са подали уведомления, че нямат никаква промяна в личните си финанси. Това е солиден скок в броя на така наречените "нулеви" декларации", изтъква СЕГА

"Две трети от народа искат мажоритарни избори", обявява 24 ЧАСА, цитирайки проучване на "Галъп Интернешънъл". "Социолозите са попитали хората какво мислят по въпросите, предложени от президента за референдум. Половината от всички анкетирани подкрепят задължително гласуване и електронния вот, а противниците на въвеждането им са съответно 30 и 27 процента".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44