Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмасови отпадъци са причинили поредното запалване на градското сметище край Пазарджик

Снимка: БГНЕС

Пластмасови отпадъци са причинили поредното запалване на градското сметище край Пазарджик. Според екоекспертите причината е или умишлен палеж, или самозапалване от биогаз.

Огънят вече е потушен, но на места има спящи огнища.

Проверка е установила, че в най-високата част на депото са запалени купчини отпадъци с пластмаса, които са образували димни газове, с наситен сив цвят. Това е предизвикало поредното обгазяване на района. Димната завеса е затруднила и движението по пътя към Пещера.

Проблемът с градското сметище е от години. По настояване на директора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите Костадин Гешев областният управител Трендафил Величков ще свика извънредна работна среща с институциите, които стопанисват, регламентират и контролират работата на съоръжението. Идеята е да се набележат мерки за недопускането на външни лица в работната зона на депото, тъй като се предполага, че те предизвикват честите пожари. 

Ако този проблем не намери крайно и категорично решение, общинското депо за отпадъци ще продължава да обгазява района и селата около него, въпреки десетките глоби и санкции, категоричен е Костадин Гешев.

Със затоплянето на времето пожарите на сметището ще са често явление, твърдят еколозите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44