Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкращенията в ТЕЦ "Бобов дол" няма да надвишат 10 процента, уверяват от ръководството

Съкращения в ТЕЦ "Бобов дол" са необходими, но те няма да надвишат 10 процента. Това е заявил на първата си среща със синдикатите изпълнителният директор на централата Емил Христов.

Работодателят е поел ангажимент да изпълни всички предписания на Инспекцията по труда, която направи комплексна проверка, часове след протеста на работещите в края на миналата седмица. В срок до един месец ще бъде подновено работното облекло, ще бъдат осигурени лични предпазни средства и ще бъдат изплатени ваучерите за храна. Регионалният председател на "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира въпроса с хроничното забавяне на възнагражденията така:

От ръководството увериха, че сроковете, които инспекцията е дала, ще бъдат достатъчни, за да се осигури по-добра периодичност на плащания.

Почти сигурно е, че съкращения в ТЕЦ "Бобов дол" ще има, каза още Германова:

Няма да има масови съкращения. Преди всичко е възможно да се пристъпи към придобилите право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и ако те не достигнат – тези, които в момента са в изпитателен срок.

По време на протеста работещите в ТЕЦ-а поискаха незабавно започване на преговори за нов Колективен трудов договор. Според Йорданка Германова по-добрият вариант е:

Ние по-скоро обсъдихме един вариант на национално ниво да стартират процедури и да започнат преговори за подписване на браншов Колективен трудов договор. Все още не сме си дали срок, в който да предложим проектите за преговори, да стартира процедурата, или да определим начална дата на преговори, но това ще стане съвсем скоро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44