Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Гърция е причина за дълбоки разногласия в управляващия ХДС в Германия

Кризата в Гърция е причина за дълбоки разногласия в управляващия Християн-демократически съюз в Германия. Най-видим е конфликтът между двамата най-силни нейни членове – канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле. Различията им по въпроса за това дали Атина да остане в еврозоната са непреодолими.

Германският канцлер Ангела Меркел е решена да направи всичко възможно, за да не се наложи Гърция да напусне еврозоната. Според нейни приближени тя не желае разпадът в еврозоната да е част от нейното управление, писаха днес повечето германски вестници. Те съобщават за сериозен конфликт между нея и финансовият й министър Волфганг Шойбле. Самият Шойбле пък не вижда вече друг изход от кризата освен напускането на еврозоната от страна на Атина. Мнението му е много авторитетно не само в Германия, но и в останалия Европейски съюз. Шойбле е германският политик с най-дълъг стаж в парламента – цели 43 години той е бил депутат, а 18 години е част от правителства – на Хелмут Кол и на Ангела Меркел. Затова и не се съобразяав с партийни повели, а действа винаги по своя лична преценка. Опитът и авторитетът му са огромни. Въпреки това той досега винаги е подкрепял Меркел в действията й по гръцката криза и дори и при сериозни различия е склонявал да защити позицията й. Дали това сега ще стане и този път, ще се разбере до дни, коментират германските медии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44