Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима кандидати ще се състезават за управител на БНБ

Снимка: Таня Харизанова

Четирима кандидати ще се състезават за управител на БНБ. В последния ден от срока за номинации, от АБВ предложиха за поста доц. Виктор Йоцов. Реформаторите пък излязоха с подкрепа за две кандидатури - на Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ и на Бисер Манолов, който е предложен от една от партиите в блока - "Движение България на гражданите". Четвъртият кандидат е проф. Григорий Вазов, който е предложен от Патриотичния фронт.

Въпреки че до последно не се знаеше каква ще е позицията на Реформаторския блок за кандидатурата за управител на БНБ, съпредседателят на парламентарната група Радан Кънев обяви подкрепа за двама души - Димитър Радев и Бисер Манолов:

Не, няма напрежение в РБ. Първоначалната ни идея за общи кандидатури на партиите от мнозинството, не по наша вина, не беше осъществена. Много по-резонното е да дадем на 240 народни представители възможността да избират между повече кандидати.

Още миналата седмица стана ясно, че Патриотичният фронт, който е дал срок на ГЕРБ за изпълнение на определени условия, за да потвърди подкрепата си към кабинета, издигна проф. Григорий Вазов. А в последния възможен ден и от АБВ се възползваха от правото си. Кандидатът им доц. Виктор Йоцов бе представен лично от вицепремиера Ивайло Калфин:

Трябва да се възстанови доверието към Централната банка. Настояваме не само да се търсят средствата, загубени или разпилени от КТБ, а да се отговори на въпроса какво не е било в ред в процедурите и какво трябва да се предприеме, така че случаят КТБ да не се повтаря.

За разлика от Димитър Радев и Бисер Манолов, доц. Виктор Йоцов също се представи лично пред медиите:

В момента всички сте фокусирани около КТБ и наистина това е важен въпрос, защото той все още боли, все още не е разрешен. Но да не забравяме, че пред БНБ има много по-сериозни проблеми да решава в близко бъдеще.

По-рано парламентът гласува промяна в Закона за БНБ, според която, ако член на Управителния съвет на Централната банка подаде оставка предсрочно, новият титуляр на поста ще има нов мандат, а няма да довърши стария. Промяната се прави, за да може при оставка на гуверньора Иван Искров, новоизбраният управител да има 6-годишен мандат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44