Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографският комплекс "Етър" край Габрово е домакин на IV национална научна конференция на тема "Храна"

Снимка: Полина Тодорова

Етнографският комплекс "Етър" край Габрово е домакин на 4-тата национална научна конференция на тема "Храна". Кулинарно изложение ще представи различни традиционни ястия.

Над 50 научни доклада по темата за обредната и обикновената храна ще бъдат представени по време на двудневната национална конференция. Предмет на няколко от разработките са чужди кухни като еврейската и руската. Други изследвания са посветени на традиционните габровски ястия, на сладкото от цветовете на Казанлъшката роза, а един от докладите разказва за софрата на българина, според чуждите пътешественици. 

В сборник ще бъдат събрани трудовете на участниците в конференцията, учени и музейни специалисти от цялата страна. Съпътстваща проява е изложението с традиционни за българина храни. Кулинари от Габровско и Исперих ще приготвят качамак и други ястия, познати от миналото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44