Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След повече от един век женски образ ще се появи на американска банкнота

След повече от един век женски образ ще се появи на американска банкнота отново.

Министерството на финансите съобщи, че дизайнът на 10-доларовата банкнота предстои да бъде променен. Познатият образ на Александър Хамилтън ще бъде заменен с женско лице. Американците трябва да изберат чийй да бъде той. Изборът ще бъде между известни общественички като Елинор Рузвелт, Хариет Тубмен, Роза Паркс.

Новите 10 долара ще бъдат представени през 2020 година. Тогава се навършват 100 години от 19-ата поправка в Конституцията на САЩ, която гарантира правото на жените да гласуват.

За последен път жена, изобразена върху американската валута, е имало в края на 19-и век. Това е била Марта Вашингтон, съпругата на първият американски президент Джордж Вашингтон

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44