Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще съди България заради мръсния въздух

| обновено на 18.06.15 в 17:54
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Срещу България ще бъде заведено дело в Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух в редица градове. Европейската комисия обяви, че държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване нивата на фини прахови частици. Според Брюксел те са опасни за здравето на гражданите, които са застрашени от астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Говорителят на Еврокомисията Енрико Бривио посочи, че България все още може да се размине със съдебната глоба, ако своевременно предприеме мерки:

Надяваме се положението да се подобри, докато тече делото.

Първата фаза на процеса може да отнеме поне шест месеца. Страната ни няколко пъти се опитва да получи отсрочка за покриване на изискванията. Ако се стигне до присъда, съдът в Люксембург определя размера на санкцията на ден според мащабите на щетите.

От 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг в страната са регистрирани известни намаления на емисиите на фините прахови частици, но данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности във всички шест зони и агломерации с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности са превишени веднъж през 2009 година. Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли 2014 г.

От Министерството на околната среда и водите реагираха на заявеното от Брюксел, като припомниха, че са предприети мерки за решаване на проблема на национално и регионално ниво. Със средства по ОП "Околна среда" са придобити екологични превозни средства за градския транспорт в пет общини - София, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен. По новата програма "Околна среда" също е предвиден финансов ресурс от 120 милиона лева, които ще бъдат насочени към общините за подобряване  качеството на атмосферния въздух. 

Една от основните причини за превишаване на замърсяването на въздуха с прах през зимния сезон е отоплението с твърди горива. Икономическите проблеми на населението затрудняват преминаването към друг вид отопление.

Въпреки задължението на държавите от ЕС да гарантират добро качество на въздуха за населението вече в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение. Освен срещу България в Съда на ЕС ще бъде заведен иск и срещу Белгия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44